Mászás alapjai

 Bevezetés

A mászás egy olyan ősi mozgásforma, mely belénk van kódolva.

 

A mi termünk egy boulder terem, ez azt jelenti, hogy nem köteles biztosítással mászol, hanem az egész termet vastag szivacs borítja, amire biztonságosan tudsz esni.

 

A boulderezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek egyik oka, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki kedvenc sportjává válhat és akár egyedül is, speciális felszerelés nélkül vagy akár társaságban is szuper és szórakoztató időtöltés.

 

És miért jó ez?

 

 • Kiválóan fejleszti az erőnlétet, a kitartást, az egyensúlyérzéket és a koncentrációs készséget, a különböző mászóutakon haladva pedig a kreativitás is fejlődik.
 • Mindig lehet benne kihívást találni, még ha csak egy terembe jársz is, mivel a falakon lévő fogásokat időnként áthelyezik, az útvonalakat változtatják.
 • Egy nehéz nap után feldob és segít a feszültég levezetésében.
 • Sok helyen gyermekek számára kialakított falak is találhatók, így családi programnak is kiváló.
 • Jóval biztonságosabb, mint a sziklamászás. Egy jó teremben a falmesternek midig ott kell lennie, ha valaki segítségre szorulna, illetve hogy ellenőrizze, minden rendben van-e a fallal, a kötéllel, és rögzítéssel.

 

Előkészületi tippek

 

 • Melegíts be mászás előtt! Az egyszerű bemelegítés az alábbi fázisokból áll:
  a.) Pulzusszám megemelése kardio gyakorlatokkal (ugrálás, kocogás, szökellés, stb.)
  b.) Mozgasd át magadat a fejed búbjától a lábujjaid végéig. Különösen figyelj a gerinced, a vállaid, könyökeid, a csípő és a térd alapos átmozgatására.
  c.) Mérsékelt nyújtóhatású gyakorlatok (hogy a teljes mozgásterjedelmed aktivizálódjon. Reggeli mászásnál ez különösen fontos)
  d.) Sportág-specifikus bemelegítés (boulder, könnyű utak mászása, mászójátékok)
 • Nyújts! Edzés során az izmaid megrövidülnek, nagyon fontos, hogy regeneráló nyújtással ezeket visszanyújtsd eredeti hosszukra, így elkerülheted az izomszakadással járó sérüléseket. Szintén fontos a mozgásterjedelem-fejlesztő nyújtás, amivel pedig könnyebben fogsz mozogni a falon. Ehhez jó megoldás pl. a jógázás.
 • Használj masszázshengert! Nincs is jobb annál, mint amikor két edzés között, a pihenési időben az ember jól végighengerezi magát. A felpezsdült vérkeringés javítja a sejtek anyagcseréjét, gyorsítja a regenerálódást. Ha el tudsz járni egy jó masszőrhöz, az persze még jobb. De ha az időd vagy a pénztárcád ezt nem engedi meg, akkor vegyél egy masszázshengert és használd is rendszeresen!
 • Étkezés. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű étel és folyadék (!) bevitele. Egy mászónál a testzsír arány különösen fontos, hiszen nem praktikus “beépített súlymellénnyel” mászni folyamatosan. Ha ledobod a zsírt magadról, észre fogod venni, mennyivel hatékonyabban tudsz mászni.
 • Mássz mindenhol, ahol csak lehet! Fedezd fel a világ minden szegletét, ahova fel tudsz mászni! Légy újra gyerek! 
 • Pihenés és alvás. Egy sportoló számára a regenerálódás ugyanolyan fontos, mint maga az edzés. Fontos tudni, hogy a test nem edzés közben, hanem pihenés közben fejlődik! Az edzés megmutatja a testednek, mihez kell alkalmazkodnia, de a fejlődés mindig két edzés között történik. Hagyj időt magadnak, hogy jobbá válj!

 

Mászáshoz tippek

 

 • A mászótechnika fontosabb, mint a nyers erő. Kezdő sziklamászóként fókuszálj a jó technikára: pontos, finom lépéstechnika, egyensúly, test megfelelő pozícionálása, légzéstechnika. Ezek fontosabbak, mint az erő fejlesztése.
 • A sziklamászás a jó lépéstechnikával kezdődik. A kezdő sziklamászó erős alkart szeretne, mert mindig az durran be először – logikusnak tűnik azt fejleszteni legjobban. Ez téves út. Használd jól a lábadat és a karod is később fárad el. Így a karod is pontosan olyan ütemben fog erősödni, ahogyan annak erősödnie kell. Fókuszálj a hangtalan és nagyon pontos lépésekre és használj hozzá megfelelő mászócipőt!
 • Mássz nyújtott karral! Használd ki, hogy van csontvázad! Ha már egyszer benned van az a sok kilogrammnyi csont, ne csak felesleges súlyként cipeld őket! Nyújtott kar használatával a csontszerkezeted passzívan megtart, míg hajlított karral az izmaid dolgoznak és hamarabb elsavasodsz, hamarabb bedurransz.
 • Figyelj a súlypontodra! A súlypontod, amit nagyjából a köldököd tájékán találsz, mindig legyen közel a falhoz és legyen az alátámasztási pontok (legtöbbször ez a lépést jelenti) felett! Ha a súlypontod jó helyen van, a karjaid terhelése nagy mértékben lecsökken.
 • Figyelj a légzésedre! Ügyelj arra, hogy a légzésed lassú és egyenletes legyen. Amikor a levegővételed felgyorsul, a pulzusszámod is megnövekszik, sokkal több vércukrot égetsz, aminek a mennyisége határos a szervezetedben. Ha nagyon zihálsz, akkor magas a pulzusszámod is jobban savasodsz, nagyon hamar be fogsz durranni, amitől nem bírsz majd fogni. Ügyelj arra, hogy a légzésed le tudjon lassulni. Keress hozzá pihenőpontokat az utad mászása közben!
 • Az izomzatod gyorsabban fejlődik, mint az inak. Sajnos ha felnőttként kezdesz el mászni, nagyon könnyű beleesni az inak, izületek túlterhelésének problémájába, amely hónapokra visszavethet a mászástól. Ügyelj arra, hogy olyan utakat mássz, amelyek nem terhelik túl az ujjizületeidet. Ha kicsi fogásokon szeretnél mászni, rugalmatlan tape-pel, Leucoplast-tal leragaszthatod az ujjperceidet. Ezzel leveszel egy kis terhelést az inakról. Az elsődleges megoldás azonban a fokozatosság!

 

Kapcsolat

2500 Esztergom, Dorogi út 5-7
 +36 31 784 9295
gibbonboulder@gmail.com
 
 

Nyitvatartás

  Hétfőtől - Péntekig 14:00 - 20:00
Szombat, Vasárnap 10:00 - 20:00

 

szechefekvo